text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

550M är den kalldragna versionen av 520M. Det sistnämnda är ett s k M-Steel® där man genom behandling med kalcium uppnår förbättrade egenskaper i fråga om skärande bearbetning utan avkall på varken hållfasthet, slagseghet eller svetsbarhet. Stålet är mikro-legerat med en liten tillsats av vanadin. För 550M blir skärbarheten ännu bättre tack vare kalldragningen.

Vad avser kemisk analys liknar 550M stålet S355J2C +C som standardiseras i SS-EN 10277-2 och med de (utgångna) SS-beteckningarna 2172 och 2174. Tack vare vanadintillsatsen är dock sträckgränsen för 550M betydligt högre. Dessutom och till skillnad från S355J2C +C är Charpy-V slagsegheten för 550M garanterad till 27 Joule eller bättre vid +20°C.

Diametertoleransen för 550M kalldragen rundstång är god, nivå h9 enligt definitionen i ISO 286 - 2. Dessutom är rakheten betydligt bättre än för 520M varmvalsad stång och pilhöjden är som mest 0,001 gånger stångens längd.

Svetsbarheten av 550M är god och högsta kolekvivalent ligger mellan 0,45 och 0,47 % beroende på stångens dimension. Svetsning utan förvärmning är för det mesta möjlig. Maskinbearbetbarheten är utmärkt speciellt i jämförelse med S355J2C +C.

Om applikationen kräver en slitstark yta går 550M att såväl sätthärda som nitrerhärda med goda resultat. Dessutom kan hållfastheten höjas genom härdning och anlöpning men då fordras tillräckligt snabb kylning (helst i vatten eller polymert kylmedel) vid härdning.

Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.